LIIKUNTA JA HARJOITTELU

Liikunnan terveyshyödyistä ei ole epäselvyyttä!

Liikunnan avulla pidät huolta mm. sydän- ja verenkiertoelimistöstäsi, lihaksistasi, hermostostasi, painostasi, mielialastasi sekä vireydestäsi.

Ennen harjoitteluohjelman tekoa tehdään kunto-, liikkuvuus- ja lihaskuntotestit.

Testitulosten ja tavoitteidesi pohjalta laaditaan harjoitusohjelma sekä viikottainen harjoituspäiväkirja. Harjoituspäiväkirja laaditaan aina kuukaudeksi kerrallaan, jonka jälkeen siihen tehdään päivitys. On tärkeää selvittää lähtötaso, mahdolliset liikerajoitteet ja kehon puolierot harjoitusliikkeitä valittaessa. Esimerkiksi jos vasemman jalkasi liikerata on 10 cm lyhyempi kuin oikean jalkasi, tämä puoliero pitää tasapainottaa. Vahvempi puoli tekee aina enemmän töitä ja näin ollen rasittuu enemmän. Kropan tulee olla mahdollisimman tasapainoinen, jotta se toimii optimaalisesti ja vältytään loukkaantumisilta, kivuilta ja kireyksiltä.

Tuloksellisen kehityksen kulmakivet ovat laadukas harjoittelu, hyvä ravinto sekä palautuminen. Tiesitkö, että jokaisen harjoituksen jälkeen kuntosi on huonompi kuin ennen kyseistä harjoitusta? Kun palautuminen hoidetaan hyvin ja seuraava harjoitus ajoitetaan oikein, kehityksesi on nousujohteista. Kunto kasvaa ja lihas kehittyy levossa. Harjoittelun määrä ei korvaa laatua. Liiasta harjoittelusta saattaa seurata loukkaantuminen tai ylirasittuminen.

Yhteiset harjoituskerrat voivat olla esim. kävelylenkki, ulkojumppa, kuntosaliharjoitus, kotitreeni, mäkiharjoitus, porrasharjoitus, venyttely, luistelu tai vaikka järvellä soutelu kesällä.

Harjoitusohjelmien tekniikat käydään yhdessä läpi huolellisesti. Tekniikat pitää olla oikein, jotta liikkeet tehdään turvallisesti ja tehokkaasti. Tämä on todella tärkeää! Esimerkiksi kuntosalilla näkee liian usein harjoittelijoita, jotka tekevät liikkeet väärin tai huonolla, tehottomalla tekniikalla. Väärin tehdyt liikkeet ovat jopa vaarallisia, nivelet ovat kovilla, polven ristisiteet saattavat sanoa poks ja selkä naks! Jos kyykätessä selkä on pyöreänä tai polvet kääntyneenä sisäänpäin, loukkaantumisen riski on suuri. Sen lisäksi että huonolla tekniikalla tehtävät liikkeet ovat vaarallisia, ne ovat myös tehottomia. Jos jalkaprässissä liikeradan laajuus on 10 cm tai hauiskäännössä heiluu koko kroppa, työ ei ole tehokasta. Tuloksia ei synny, mikä vaikuttaa motivaatioon. Suoritustekniikan pitää olla aina oikein.

Yli 3 kuukauden tai sitä pidempiin valmennuspaketteihin kuuluu väliaikatestit n. 3 kuukauden välein.